Ο σύζυγος της Άσια Μπίμπι, της χριστιανής που είχε καταδικαστεί σε θάνατο στο Πακιστάν με την κατηγορία της βλασφημίας, ζήτησε να χορηγηθεί άσυλο στην οικογένειά του στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τον Καναδά, καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον της γυναίκας του και των παιδιών του αν παραμείνουν στη χώρα.
“Ζητώ από τον πρόεδρο (των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ να μας βοηθήσει να φύγουμε. Μετά από αυτό, ζητώ από την Βρετανίδα πρωθυπουργό (Τερέζα Μέι) να κάνει ό,τι μπορεί για να μας βοηθήσει” είπε ο Ασίκ Μασίχ σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ζήτησε επίσης τη “βοήθεια” του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
“Η οικογένεια ζητάει άσυλο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τον Καναδά”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουίλσον Τσόουντρι, ο πρόεδρος της ένωσης των Πακιστανών χριστιανών στη Βρετανία, η οποία βοηθάει την Άσια Μπίμπι και τους συγγενείς της εδώ και χρόνια. “Οι χώρες αυτές έχουν τις μεγαλύτερες κοινότητες Πακιστανών χριστιανών”, είπε, εξηγώντας επίσης ότι το αίτημα απευθύνεται σε αυτές τις χώρες κυρίως λόγω γλώσσας – οι κόρες της Άσια Μπίμπι μαθαίνουν αγγλικά, αν και η ίδια και ο σύζυγός της δεν μιλούν αγγλικά.
Στο ίδιο βίντεο ο Ασίκ Μασίχ ζητάει να χορηγηθεί άσυλο και στον Τζόζεφ Ναντίμ, ο οποίος φιλοξένησε την οικογένεια μετά την καταδίκη της Μπίμπι σε θάνατο, το 2010.
“Αν η Άσια Μπίμπι φύγει από τη χώρα, κάθε μέλος της οικογένειάς της, κάθε άνθρωπος που συνδέεται μαζί της, θα δολοφονηθεί”, προειδοποίησε ο Γουίλσον Τσόουντρι, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να δοθεί άσυλο σε “τουλάχιστον 20 πρόσωπα”.
Η φυγή της Μπίμπι από το Πακιστάν, παρά την απαλλαγή της, την περασμένη Τετάρτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δείχνει πάντως αβέβαιη. Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση κατέληξε σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τους ισλαμιστές διαδηλωτές που είχαν παραλύσει τις μεγάλες πόλεις με τις κινητοποιήσεις τους τις προηγούμενες ημέρες. Δεσμεύτηκε έτσι να ξεκινήσει μια διαδικασία για να απαγορευτεί στην Άσια Μπίμπι να εγκαταλείψει το Πακιστάν και να μην μπλοκάρει το αίτημα για αναψηλάφηση της δίκης της.
Η Άσια Μπίμπι, μολονότι αθωώθηκε, παραμένει στη φυλακή του Μουλτάν.
“Οι κόρες της κλαίνε. Δεν έχουν δει ακόμη τη μητέρα τους. Η οικογένεια είναι συντετριμμένη. Οι αρχικές ελπίδες μετατράπηκαν σε αγωνία”, είπε ο Τσόουντρι.
Το Σάββατο ο Ασίκ Μασίχ ζήτησε από τις αρχές να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας στη φυλακή όπου βρίσκεται η σύζυγός της, επικρίνοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ακραίους ισλαμιστές. Την ίδια ημέρα, ο συνήγορος της χριστιανής, ο Σαΐφ ουλ Μουλούκ, ανακοίνωσε ότι φεύγει από το Πακιστάν.
Το 2011 ένας χριστιανός υπουργός, ο Σαχμπάζ Μπάτι, που είχε ταχθεί κατά του νόμου περί βλασφημίας, δολοφονήθηκε στο Ισλαμαμπάντ. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Πουντζάμπ, Σαλμάν Τασίρ, δολοφονήθηκε για τους ίδιους λόγους από τον σωματοφύλακά του. Το 2014, ένας Πακιστανός δικηγόρος, συνήγορος ενός καθηγητή πανεπιστημίου που είχε κατηγορηθεί για προσβολή του προφήτη Μωάμεθ, σκοτώθηκε επίσης.
“Πρέπει να παραμείνω ζωντανός για να συνεχίσω τη δικαστική μάχη για την Άσια Μπίμπι”, εξήγησε ο Μουλούκ, στον οποίο δεν δόθηκε καμία προστασία μετά τη δικαστική απόφαση που δικαίωσε την πελάτισσά του. “Το πιο οδυνηρό είναι η αντίδραση της κυβέρνησης. Δεν μπορούν ούτε καν να εφαρμόσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας”, σχολίασε ο 60χρονος δικηγόρος.
Νωρίτερα σήμερα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν εξέφρασε την “έκπληξή της” από την “ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει το κράτος δικαίου” χαρακτηρίζοντας “κοροϊδία” τη συμφωνία με τους ισλαμιστές μετά την “ιστορική” απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πηγή: ΑΠΕ